
Analiza oportunității exercitării dreptului de preempțiune asupra monumentului istoric ‘Restaurantul lui I.L.Caragiale’ din zona Gării Buzău intră în competența specialiștilor de la Direcția de Cultură Județeană Buzău, a transmis, marți, Ministerul Culturii.
‘Acest monument istoric ‘Restaurantul lui I.L.Caragiale’ (BZ-IV-m-B-02510) aparține categoriei de grupă B, analiza oportunității exercitării dreptului de preempțiune fiind, în acest caz, conform legii, în competența specialiștilor de la Direcția de Cultură Județeană Buzău. În urma discuțiilor dintre specialiștii de la Direcția Patrimoniu Cultural și DJC Buzău, la DJC Buzău nu s-a primit vreo cerere de înștiințare de vânzare de la proprietar, în vederea exercitării preempțiunii’, a informat, pentru AGERPRES, Biroul de presă al Ministerului Culturii.
Potrivit sursei citate, ‘în măsura în care reprezentanții Direcției de Cultură Județeană Buzău vor primi o astfel de cerere și vor aprecia oportunitatea exercitării dreptului de preempțiune, din rațiuni de lipsă de fonduri, va trebui să existe o cerere de fonduri la Ministerul Culturii’.
‘Dacă ministerul va dispune de fonduri, le poate vira pentru achiziție’, a precizat Biroul de presă al Ministerului Culturii.
Cârciuma din zona Gării Buzău care a aparținut, în perioada noiembrie 1894 – noiembrie 1895, dramaturgului Ion Luca Caragiale, imobil declarat monument istoric, a fost scoasă la vânzare, acolo funcționând de-a lungul timpului ultima covrigărie cu cuptor pe tule de pământ.
Foto: (c) Florin Zafiu / AGERPRES
Imobilul numără cinci camere, un beci domnesc cu boltă, în suprafață de 60 de metri pătrați, și, în ciuda vechimii, are dotări în pas cu vremurile moderne.
‘Proprietar. Preț 315.000 de euro. 5 camere la nivel de pensiune (cu toate dotările) + 2 spații comerciale. Spațiu comercial P+1+M cu amprenta la sol de 110 mp. Clădirea are și beci domnesc cu bolta în suprafață de 60 mp. La parter sunt 2 spații comerciale (cu clienți în acest moment). La etajul 1 sunt 2 dormitoare dotate cu baie proprie + 1 garsonieră (cameră +chicinetă+baie) + cameră tehnică. La mansardă sunt 2 camere, fiecare cu baia ei. Toate camerele sunt dotate cu aparate de aer condiționat, sunt echipate la nivel de pensiune. Acoperișul este izolat pe interior cu spumă. Ferestrele au două rânduri de termopan, pentru a asigura liniștea interioară’, informează proprietarul în anunțul de vânzare.
De-a lungul timpului, clădirea a adăpostit o covrigărie care folosea o tehnică veche pentru producerea covrigilor, prin intermediul cuptoarelor pe tule din pământ.