Din oras

DSVSA Buzău: Peste 160 de alerte alimentare în primele patru luni ale anului

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău a înregistrat, în primele patru luni ale anului, peste 160 de alerte alimentare. Au fost identificate aproximativ 27 de tone de produse alimentare neconforme, preponderent carne și pește cu Salmonella și larve ale parazitului Anisakis. Potrivit DSVSA, numărul alertelor alimentare înregistrate în prima parte a anului au fost în creștere față de anii precedenți.

„În perioada 01 ianuarie – 15 aprilie 2025 au fost înregistrate 162 de alerte, din care 132 de notificări în platforma AAC (Rețeaua de asistență și cooperare administrativă) și 30 de alerte în platforma RASFF (Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje), un număr crescut comparativ cu anii anteriori și au fost identificate produse alimentare de origine animală, cu neconformități în cantitate totală de 27.374 kg (cu precizarea că în platforma AAC, sunt cuprinse  neconformități ale produselor alimentare care nu pun în pericol sănătatea publică, în platforma RASFF, alertele se referă la pericole la adresa sănătății umane). Principalul pericol a fost reprezentat de detecția Salmonella spp. în produse din carne, precum și identificarea larvelor parazitului Anisakis spp. la pește”, a transmis DSVSA Buzău.

În urma controalelor desfășurate de către inspectorii sanitar-veterinari determinate de alertele alimentare, au fost retrase de la comercializare cantități importante de carne, pentru care a fost luată măsura incinerării. Totodată, autoritățile au mai descoperit neconformități în cazul unor produse lactate, miere, fructe și legume.

„Pentru produsele infestate cu parazitul Anisakis ssp., s-a procedat la retragerea de pe piață și ulterior dirijarea peștelui către o unitate de procesare a unei cantități totale de 16.573,49 kilograme. Pentru produsele din carne la care s-a detectat prezența Salmonella, s-a dispus retragerea de la comercializare a cantității de 6.000 kilograme și dirijarea către o unitate de incinerare. În afară de cele două pericole menționate anterior, au fost incriminate surse de alerte și depășirea procentului de histamină la pește, procent de grăsime mai mic decât cel declarat în produsele lactate, suspiciunea contaminării cărnii cu virusul pestei porcine africane, depășirea limitei de Hidroximetilfurfurol la miere, prezența corpilor străini, depășire limite reziduuri pesticide în fructe și legume, prezența bacteriei Listeria monocytogenes, deficiențe de etichetare”, mai precizează reprezentanții DSVSA.