Din oras

Buzăul, reprezentat la Târgul de Florii organizat de Ministerul Agriculturii

În perioada 10–12 aprilie 2025, curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se transformă într-o veritabilă expoziție de tradiții, gusturi și arome, cu ocazia Târgului de Florii, eveniment dedicat promovării produselor agroalimentare românești de calitate.

Organizat de MADR cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, târgul reunește producători și procesatori atestați, care pun pe mesele vizitatorilor produse tradiționale, rețete consacrate, produse montane și specialități înregistrate în sistemele de calitate europene. „Târgul de Florii este mai mult decât un eveniment dedicat produselor tradiționale – este o celebrare a muncii și pasiunii producătorilor români care duc mai departe gustul autentic al României. Prin astfel de inițiative, ne dorim să aducem mai aproape de consumatori produsele locale, obținute cu grijă, respectând rețete moștenite și standarde de calitate europene. Invit toți bucureștenii să viziteze târgul și să susțină producătorii români, alegând cu încredere produse românești!”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu.

Târgul este o vitrină a excelenței gastronomice românești, cu produse provenite din județe precum Alba, Argeș, Buzău, Cluj, Sibiu, Suceava, Vrancea, Harghita sau Dâmbovița. Vizitatorii vor putea degusta Magiunul de prune Topoloveni (primul produs românesc cu Indicație Geografică Protejată, cu 14 ani de la recunoașterea europeană), Telemeaua de Sibiu (produs cu IGP, realizat tradițional de membrii Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu), Țuica Sordony de Horezu, pentru care România a depus documentația de recunoaștere IGP în 2024.

Oferta târgului este generoasă și diversificată: brânzeturi și lactate (caș afumat din Bucegi, iaurt de oaie de Câlnic, jud. Alba, brânzeturi din Fundata, Pojorâta, Voinești sau Icoana), preparate din carne (produse fierte, afumate, cârnați țărănești, mușchi file, tobă sau drob, realizate fără aditivi, doar cu condimente naturale), pește și preparate pescărești (zacuscă cu pește, păstrăv jăruit sau în zamă de roșii, salată de icre, scrumbie marinată), legume, fructe și conserve (ceapă și usturoi de Buzău, mere și pere de Dâmbovița, prune afumate de Vizantea Livezi, jud. Vrancea, dulcețuri, zacuscă, siropuri și tocănițe de Argeș și de Caraș-Severin), panificație și patiserie (pâine de casă cu cartofi din Mureș, cozonaci domnești, poale-n brâu, prăjituri fără zahăr, alivenci din Botoșani), miere și produse apicole (de salcâm, polifloră, propolis sau polen, de la apicultori din Suceava, Argeș, Buzău sau Sibiu). Târgul aduce și o selecție rafinată de vinuri autohtone, din soiuri precum Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Merlot sau Fetească Neagră, reprezentând terroir-ul românesc în cea mai pură formă.

Târgul de Florii va avea loc în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în București, în perioada 10–12 aprilie 2025. Evenimentul va fi deschis zilnic, între orele 9.00 și 19.00, oferind vizitatorilor trei zile în care pot descoperi și achiziționa produse tradiționale românești de calitate, direct de la producători locali.